Annie Lööf fd. Johansson

Annie Lööf, idag känd för att vara Centerpartiets partiledare och ansikte utåt, hette från början Annie Johansson. Annie bytte ut sitt flicknamn mot Lööf när hon år 2011 gifte sig med civilingenjören Carl-Johan Lööf. Bröllopet stod i juli och i september samma år valdes Annie Lööf, då bara 28 år gammal, till sitt partis absolut högsta post. För Annie själv var bruset om hennes ringa ålder överdrivet, Tvärtom tyckte Annie att hennes unga ålder var till hennes fördel eftersom hon kunde tillföra partiet lite nya perspektiv. Såhär säger Annie Lööf själv om sin politiska ställning:

"Jag blev centerpartist därför att jag ville förändra. Jag vill att människor ska få bestämma mer själva och jag vill bygga samhället på ett hållbart sätt."

Uppväxt

Annie Lööf föddes i juli 1983och växte upp i ett litet samhälle vid namn Maramö, utanför Värnamo i Småland. Hennes far, Hans-Göran Johansson, är också Centerpartist, faktiskt kommunstyrelseordförande för partiet i Värnamo sedan 2008. Annie var aktiv inom fotboll under sin uppväxt ochhade posten som målvakt i IFK Värnamos juniordamlag.

Juridik och politik

Gymnasiet lämnade hon med toppbetyg i alla ämnen, det var under gymnasietiden hon började intressera sig för politik och blev medlem i Centerpartiet år 2001. Lööf studerade juridik efter gymnasiet och avlade sin examen samma år som hon fick posten som partiordförande för Centerpartiet, dvs. 2011. Annie bor, precis som övriga som jobbar i riksdagen, i Stockholm under stora delar av året. Med de fördelar och nackdelar det kan innebära. Snabb hjälp från elektriker i Stockholm, trängsel på tunnelbanan och mängder av restauranger och ett strot kulturutbud till exempel. 

Annie Lööf är en trygg, stabil och självsäker kvinna med starka visioner om framtidens Sverige. Stödet för Centerpartiet har ökat sedan Annie Lööf tog över partiledarrollen efter veteranen Maud Olofsson - hon verkar ha varit precis den vitaminkick som Centerpartiet behövde.

Hjärtefrågor

Annie Lööfs två hjärtefrågor; de frågor som står högst upp på hennes politiska agenda, är 

  1. jobben
  2. klimatansvaret

Hon jobbar hårt för att göra det enklare för företagare att anställa personal och för folk att ta anställning, samt för att skapa en hållbar utveckling med miljöfrågor som central punkt. Hon vill ha en på samma gång grönare och friare värld i sikte.

Intressanta länkar:

Världsledande led ljusramper

Timecenter